NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanVesevilág: Életben maradni

2013.08.04

A Figyelő hetilap tematikus Medicina Melléklete a vesebetegek ellátásáról


Tematikus Medicina mellékletet készített a Figyelő című hetilap, melyből az olvasó bepillantást nyerhet a hazai vesebetegek egészségügyi ellátásába. Sikertörténet az egészségügy e szakmai területe, hiszen amíg az 1980-as években évente 400 ember vesztette életét, mert nem volt elég kezelőhely, és az évtized végén is még szakmai bizottság döntött az ötven évnél idősebbek művesekezeléséről vagy annak elutasításáról, mára mindenki hozzájut a szükséges ellátáshoz.

A siker a kitűnő magyar egészségügyi szakembergárda mellett annak köszönhető, hogy az elmúlt húsz évben a magánbefektetők 50 milliárd forintot invesztáltak e szférába, az ellátórendszer 90 százalékát ők működtetik. Ma már ötven kilométeren belül mindenki hozzáfér a dialízisellátáshoz, így egyre több beteg képes „kivárni” a végleges gyógyulást hozó veseátültetést. A kezeléseket szektorsemlegesen finanszírozza az egészségpénztár, nem csoda, ha meghaladja a 90 százalékot a betegek elégedettsége.

Szépen megfér egymás mellett a magánkézben lévő dializáló-központ és az állami irányítás alatt működő kórház csakúgy, mint a privát szolgáltatók egyesülete és a nefrológiai, valamint a transzplantációs orvostársaság. Közös a cél: a betegek minőségi ellátása, az emberek ismereteinek gyarapítása, az orvosok továbbképzésének segítése, de még inkább a vesebajok lehetséges megelőzése. Ennek érdekében közösen indították el a szakminisztérium által is támogatott Nemzeti Vese Programot, amelyet a Figyelő szerkesztősége is fölkarolt, remélve, hogy a 600 ezer veszélyeztetett honfitársunk közül mind többen véglegesen meggyógyulnak, és a ma egészségesei közül minél többen elkerülik a betegséget - ajánlja a kiadványt a szerkesztő.

Az összeállítás itt megtekinthető


Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care