NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanVeszélyek és esélyek a veseszövődmények terepén

2012.06.03

A cukorbetegség vesét érintő szövődményeiről, azok elkerülésének lehetőségeiről szólt a betegoktatás Győrben.


A cukorbetegség vesét érintő szövődményeiről, azok elkerülésének lehetőségeiről tartott közérthető előadást és az érintettek kérdései nyomán a napi, gyakorlati részletekre is kiterjedő betegoktatást a Nemzeti Vese Program égisze alatt Dr. Ferencz Viktória belgyógyász-diabetológus, a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának tanársegéde Győrben, a Győr-Moson-Sopron Megyei Diabetes Egyesület május 29-i találkozóján. Több mint negyvenen voltak kíváncsiak a diabéteszes szövődmények közül kissé mostohán kezelt témára, s mint a találkozó után elhangzott, örültek az alkalomnak, amikor a betegképzés során felvetett, a veseelégtelenség elkerülését érintő sok-sok kérdésükre is szakavatott és gyakorlatias választ kaphattak, minden sietség nélkül.
 

Mint arról már beszámoltunk, a Nemzeti Vese Program egyik kiemelt célja, hogy ráirányítsa a vesét is fenyegető krónikus alapbetegségekkel élők figyelmét a megelőzés, illetve (a betegség természetéből adódó folyamatos) romlás lassításának lehetőségére. Mivel a cukorbetegség kezelésében, az állapot kézbentartásában a feladatok döntő hányada magára a cukorbetegre hárul, nagyon fontos, hogy mind a kezelést, mind az életmódot érintő minden olyan teendővel tisztában legyen, amelyek a szövődmények elhárításában segíthetnek. (A cukorbetegség és a vesebetegség összefüggéseiről honlapunkon)
 
 
 
 
Forrás: vesebetegseg.huMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care