NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanVeszélyes a néma gyilkos, de van ellenszer

2013.05.31

Minden tizedik ember szenved hazánkban valamilyen vesebetegségben. A megelőzésre és a szűrésre hívja fel a figyelmet a Magyar Nefrológiai Társaság - írta a dehir.hu.


Izgalmas plakátokat készítettek a témában a Képzőművészeti Egyetem hallgatói, amit kiállításon mutatnak be a konferencia kísérőrendezvényeként a Klinika elméleti tömbjében. A szakmai programon arra hívták fel a figyelmet, hogy a vesebetegség azért veszélyes, mert nincs tünete, vagy ha van, akkor már késő.

Ezért is hívják néma gyilkosnak. Ugyanakkor egy egyszerű rutinvizsgálattal kiszűrhető, így megelőzhető a dialízis, végső esetben a szervátültetés.

Ezek a betegek korábban halnak meg, elsősorban szövődményben. A szív-és érrendszeri halálozási arányuk magas. Ha a cukorbetegséghez hasonlítjuk, akkor súlyosabb szövődményt hoznak, ha pedig a magas vérnyomáshoz hasonlítják, akkor még inkább súlyosabb szövődményt hordoznak magukban – hangsúlyozta Dr. Balla József egyetemi tanár.

Forrás: dehir.huMagyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care