NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanVidámabbak és később halnak az élődonorok

2014.06.23

A beteg számára a szervátültetés legkomolyabb komplikációja az, ha nem történik meg.


Naponta tíz olyan európai hal meg, aki épp szervre vár. Jelenleg 64 ezer beteg van várólistán Európában, ebből ötvenezren vesére várnak. A donorok száma mindig jóval alulmúlja azokét, akiknek feltétlenül szükségük lenne szervre, így az Európai Unió is kiemelten foglalkozik a kérdéssel - idézte az ATV.hu a Hetek cikkét.

A terület összetettségét mutatja, hogy miközben több orvosi szakma együttműködését igényli, néha egészen elképesztő szállítási feladatokat is meg kell oldani, emellett etikai, szociális és kulturális vonatkozásai is vannak. Ráadásul agyhalál állapotában levő személyek családjaival kell minderről egyeztetni. Az azonban biztos, hogy a beteg számára a szervátültetés legkomolyabb komplikációja az, ha nem történik meg – fogalmaz Jaques Pirenne transzplantációs sebész utalva arra, hogy itt életmentő, de legalábbis az életminőséget rendkívüli módon befolyásoló beavatkozásokról van szó.

A cél az alkalmas szervek elérhetőségének elősegítése. Héléne Le Borgne, az Európai Bizottság transzplantációs felelőse szerint ez a több országot átfogó koordinációval, a lakosság felé folyó kommunikációval, a jogokról való tájékoztatással és az élődonoros transzplantáció arányának növelésével érhető el.

Emellett anyagilag is megtérül: egy krónikus vesebeteg transzplantációja feleannyiba kerül, mint egyévi művesekezelés, a műtét utáni évtől pedig hatodannyit költ az állam a betegre, mint előtte, és ebbe nem számítottuk bele, hogy az illető teljes értékű életet fog élni, visszaáll a munkába.

A hazai helyzetről a teljes cikkben


Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care