NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanVilágelső a két évtizede átadott műveseállomás

2016.11.17

Az utolsó negyedév szakmai mutatói alapján a világban több kontinensen működő 350 Diaverum művese állomás közül a kalocsai a legelső.


Húsz éve, 1996-ban nyílt meg a teljes egészében magán tőkéből épült és üzemeltetett, a betegeket társadalombiztosítási alapon ellátó kalocsai Dialízis Központ. Az évforduló alkalmából a Dialízis Központot üzemeltető Diaverum Hungary Kft., a városi önkormányzat és a Szent Kereszt Kórház bevonásával rendezett ünnepséget és tudományos ülést. Az eseményen világraszóló sikert jelentettek be: az utolsó negyedév szakmai mutatói alapján a világban több kontinensen működő 350 Diaverum művese állomás közül a kalocsai a legelső. Az ünnepi kongresszus résztvevőit dr. Varga Erzsébet nephrológus főorvos, a dialízis központ vezetője köszöntötte, majd felkérte dr. Bálint József polgármestert, elevenítse fel a művese állomás alapításának előzményeit - írta a baon.hu.

A polgármester – a város egykori jegyzője –, visszaemlékezése szerint a tárgyalások 1994 tavaszán kezdődtek az állomás létesítéséről. Az önkormányzat és a kórház vezetője, dr. Réfy Miklós igazgató elkötelezett volt abban, hogy helyben egy új orvos-szakma, a nephrológiai, illetve az ellátás hármas egysége: a betegek kivizsgálása, gondozása és vesepótló kezelése a megyében elsőként Kalocsán valósuljon meg. Az akkori képviselő-testület, Török Gusztáv Andor polgármester előterjesztésére 1994 végén hozott határozatot, majd kötött szerződést a mai szolgáltató, a Diaverum elődjével, a Hospa-Diamed Kft.-vel.

A polgármester felidézte azt is: az önkormányzat annak tudatában biztosított nagyobb építési területet, hogy a szakminisztérium akkori tervei között még a művese állomások mellett működő nephrológiai osztályok magánkézbe adása szerepelt. Koncepcióváltás következtében azonban  művese állomás emeletére tervezett 6-8 ágyas nephrológiai osztály soha nem kezdte meg működését.

Bálint József elismerését fejezte ki, hogy a művese állomás munkatársai az elmúlt 20 évben nap mint nap bizonyították: nincs kis- és nagyváros, mindenhol lehet nagyot alkotni.

Dr. Mócza György, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Szent Kereszt Kórház vezetője köszöntő beszédében a magyarországi művesekezelés indulását elevenítette fel. Mint rámutatott: a művese kezelés Magyarországon az 1960-1970 között indult néhány nagyobb városban. Csak az 1980-as évek végére sikerült elérni, hogy minden megyében legyen művese állomás. A ’90-es évek privatizációja nagy lendületet adott az újabb és újabb állomások létrehozásához.

Forrás: baon.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care