NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanVilágelső számok életmentésben Hajdú-Biharból

2014.03.18

A debreceni klinika a harmadik legtöbb donort adó kórház az országban.


Több mint 17 százalékkal emelkedett a szervátültetések száma Magyarországon 2013-ban az előző évhez képest azután, hogy hazánk csatlakozott az Eurotransplant nemzetközi szervezethez – jelentette be Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár múlt héten. Jelenleg országszerte öt egészségügyi intézményben történik szervátültetés, köztük a Debreceni Egyetem Klinikáján - írta a haon.hu.

– Az előző évben 155 esetben történt elhunytból szervkivétel és 40-szer élő donorból. A debreceni klinika a harmadik legtöbb donort adó kórház az országban a maga eredményével. A Debreceni Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet, Idegsebészeti Intenzív osztálya 9 donort adott a múlt évben – tájékoztatott Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának igazgatója. Elmondta, egymillió lakosra Hajdú-Bihar megyében 33 donor jut, Európában a legtöbb donor Spanyolországban van, az ő átlaguk 33-34 körüli.

Forrás: haon.hu - vesebetegség.huFresenius Medical Care Diaverum B. Braun Vesebetegek Egyesületeinek Országos Szövetsége (VORSZ) Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége