NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanVilágelsők között a hajdú-bihari szervdonáció

2013.06.01

Jelenleg 1100-an vannak várólistán, több mint 900 ember vesére vár.


A világelső Spanyolország adatait is eléri a Hajdú-Bihar megyében tavaly tapasztalt szervdonációs aktivitás, hiszen 1 millió lakosra 35,2 donor jutott, az országos átlag több mint duplája - közölte Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) Szervkoordinációs Irodájának igazgatója csütörtökön Debrecenben - tudósított az TI híre nyomán a Weborvos. A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DE OEC) Idegsebészeti Klinikájának intenzív osztályán tavaly 22 donorjelölés történt, és 15 esetben meg is valósult a szervátültetés - mondta az igazgató, mielőtt átadta az intézmény képviselőjének az "Életet Ajándékozó Kórház" díjat.

Mihály Sándor az adatokat ismertetve elmondta: tavaly Magyarországon 230 donorjelölés történt. 143 agyhalott betegből összesen 303 szervet távolítottak el, míg 53 alkalommal élődonoros transzplantáció történt. 364 szervet ültettek be, ezek közül 20 az Eurotransplant-együttműködés keretében jutott el Magyarországra.A donorjelölések 54 kórházból érkeztek, és 42 intézményben végeztek szervkivételt, a legaktívabb közülük a csütörtökön kitüntetett intézmény volt - tette hozzá az igazgató.

Mihály Sándor elmondta: jelenleg mintegy 1100-an vannak várólistán, döntő többségük, több mint 900 ember vesére vár. Nekik átlagosan három évet kell várniuk egy-egy szervre. Mintegy 150-en várnak még májra, 40-en szívre, tíznél kevesebben tüdőre, és mintegy 20-25 ember kombinált vese-hasnyálmirigy-átültetésre. Hozzáfűzte, hogy a nem vesére várók esetében szinte kizárólag életmentő a szervátültetés.

Szintén kérdésre válaszolva közölte, hogy egy donorból hat szerv - két vese, a máj, a szív, a tüdő és a hasnyálmirigy - távolítható el. Magyarországon egy donáció során átlagosan 2,7 szervet távolítanak el, vagyis a legtöbbször nem csak a veséket veszik ki.

Miskovits Eszter, az OVSZ főigazgatója szerint pozitív fordulat tapasztalható az utóbbi években a donációban, és az Eurotransplant-csatlakozás tovább javíthat ezen.

Fülesdi Béla, a DE OEC Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszékének vezetője szerint a korábban kidolgozott és elindított középhosszú távú donációs stratégiájuk ért be a tavalyi kiemelkedő eredménnyel. Stratégiájuk fontos eleme, hogy már az oktatásba beépítsék a donációs aktivitást támogató szemléletet, amely komoly eredményeket hozott a hallgatók és az orvosok munkájában is.

Bognár László, a DE OEC Idegsebészeti Klinikájának igazgatója a társtudományok, vagyis a neurológia és az aneszteziológia együttműködését emelte ki. "Az utóbbi nyolc évben végzett rendkívül intenzív közös munka megalapozta azt is, hogy elgondolkodjunk egy neuroaneszteziológiai tanszék létrehozásáról" - fogalmazott, rámutatva arra, hogy egy ilyen intézmény az első lenne Magyarországon.

Forrás: MTI - Weborvos

Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care