NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanVilágnapi plakátpályázat egyetemistáknak

2013.02.14

Az elhízás, a diabétesz és a magas vérnyomás a krónikus veseelégtelenség előszobája! - Weborvos


A Magyar Nephrologiai Alapítvány és a Nemzeti Vese Program az idei Vese Világnaphoz kapcsolódva Plakátpályázatot hirdetett a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafikai Tanszékének hallgatói számára - adta hírül a vesebetegseg.hu nyomán a Weborvos.hu. A pályázat célja, hogy a kiírás eredményeként olyan plakátalkotások szülessenek, amelyek felhívják a magyar társadalom figyelmét a vese védelmére, a vesék összetett és létfontosságú szerepére, a vesebetegségek megelőzésének fontosságára!

A veseműködés egészséges állapottól való eltérésének korai azonosítása kiemelt fontosságú, és lehetővé teszi, hogy a beteg mielőbb megfelelő kezelésben részesüljön még mielőtt a vesekárosodás megtörténik. A vesebetegségek általában lassan alakulnak ki és az észlelhető komolyabb panaszok, tünetek csak jóval később jelentkeznek, sokszor akkor, amikor a betegnek már visszafordíthatatlan veseelégtelensége van, ami vesepótló kezelést (dialízist), illetve veseátültetést tehet szükségessé.

Sajnos ma Magyarországon nagyon magas az akut dialízisek (utcáról bekerülve azonnal dialíziskezelésre szoruló betegek) száma, mert a betegek maguk sem tudták, hogy az évek óta fennálló, szerteágazó panaszaik mögött veséjük elégtelen működése áll.

A pályázat jelmondata: Az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás a krónikus veseelégtelenség előszobája!

2013. március 14-én az idei Vese Világnapon a 20 legjobbnak bizonyult munkát kiállításon mutatják be. A hallgatóknak szánt pályázat kiírása, feltételei és a jelentkezési lap a Nemzeti Vese Program honlapján található.

A NVP betegtájékoztatója a veseelégtelenségről a Weborvoson

Forrás: weborvos.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care