NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanVillámkérdések az élődonoros vesetátültetésről

2016.09.14

10+1 villámkérdés az élődonoros vesetranszplantációról a donor szemszögéből.


Az újraszervezés.hu a donor szempontjából vette górcső alá a vesetranszplantációt. Dr. Piros Lászlót a SE Budapesti Transzplantáciňs Klinika sebeszét kérdezte.

- Mondana az élődonoros transzplantáció mellett 3 meggyőző érvet?
– A rövid és hosszútávú esélyeket tekintve egyaránt a recipines (vesét kapók) számára ez az előnyösebb szervátültetés az agyhalottból származó vesével szemben.
– Az élődonoros veseátültetések esetében több mint 95%-ban a beültetett vese azonnal beindul és hosszútávon is ezek a vesék működnek a legtovább.
– További érvem, hogy nem kell várni a betegnek a várólistán, a műtét tervezhető, és így kiszámítható és elkerülhető az akár évekig tartó várakozás.

- Van -e olyan változás az elmúlt évekhez képest a műtéti technikát illetően, ami miatt akár könnyebben, gyorsabban gyógyulnak a donorok?
– Igen, az általános sebészetből a transzplantáció területére is begyűrűzött az ún. minimal invazív eljárás. Ez azt jelenti, hogy a lehető legkisebb műtéti metszéssel végezzük endoszkóposan a beavatkozást. Így gyorsabban gyógyulnak a donorok, aminek folyamata kevesebb fájdalommal is jár. Nem utolsó sorban pedig a sebészi szövődmények is kevesebb eséllyel tudnak előfordulni.

- Mennyi ideig tart hozzávetőlegesen egy ilyen beavatkozás?
– Az anatómiai variációk, testalkat is befolyásolják ezt az időt, de általában 45 perc és 1 óra között van az előkészítés majd 1,5 óra a sebmetszéstől -sebzárásig számított tiszta műtéti idő, a vese beültetéséhez szükséges előkészítéssel – ún. perfúziójával – együtt. Még több kérdés-válasz a teljes cikkben

Forrás: újraszervezés.hu
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care