NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanVitray Tamás kapja idén a transzplantáltak díját

2015.10.07

Tiszteletadás a donoroknak és családtagjaiknak, a szolidaritás kifejezése a szervátültetésre váróknak.


A Szervdonáció és Transzplantáció Európa Napja az Európa Tanács kezdeményezésére 1996-ban, Genfben került először megrendezésre, majd 2005-ben a WHO a Szervdonáció és Transzplantáció Világnapjává nyilvánította október második szombatját.

A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért a Magyar Transzplantációs Társaság, a Magyar Szervátültetettek Szövetsége és az Országos Vérellátó Szolgálat - Szervkoordinációs Iroda közreműködésével, idén kilencedik alkalommal rendezi meg a Szervdonáció és Transzplantáció Európa- és Világnapját.

A rendezvényü célja tiszteletadás a donorok és családtagjaiknak, illetve szolidaritás a szervátültetésre váró betegek iránt. A transzplantáltak köszönetüket fejezik ki a szervátültetés lehetőségét megteremtő (donorjelentő), valamint a transzplantációt és az utógondozást végző egészségügyi dolgozóknak.

A már hagyományos délelőtti sporteseményen a szervátültetés területén dolgozó orvosok/ápolók, a transzplantáción átesett betegek és az olimpikonok, valamint ismert focidrukkerek (Nacsa Olivér) részvételével rendezett kispályás mérkőzés várja a látogatókat. Cseh László, Verrasztó Dávid és Evelyn, Mutina Ági, Joó Sára, Szilágyi Liliána, Güttler Károly és Emma, Risztov Éva úszóváltója, valamint az MLSZ ismert játékosai (Kovács Kálmán, Kovács Zoltán, Vukovics László, Telek András) és tisztségviselőinek (Dr. Gudra Tamás, Dr. Borbély Zoltán, Sipos Jenő) csapatai játszanak.

Népszerű sportolóink így járulnak hozzá a magyarországi szervdonációval és transzplantációval kapcsolatos tájékozottság növeléséhez. A rendezvény egyúttal jó lehetőséget nyújt rendhagyó orvos-„beteg" találkozókra is.

Az elmúlt évtől ezt a barátságos mérkőzést Bicskei Bertalan nagykövetünk emlékének szenteljük, és Bicskei emlékkupának neveztük el.

10.00 – 10.15 Megnyitó,
10.15 – 10.45 úszás eredményhirdetéssel
11.00 – 12.00 foci eredményhirdetéssel

A sportesemény háziasszonya: Csisztu Zsuzsa

Délutáni Program:
Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum – Konferencia terem
1146 Budapest, Városliget – Vajdahunyadvár
Időpont: 2015. október 10. 16.00

A rendezvény alkalmából miniszteri – Pro Vita – díjban részesülnek az „életet adományozó" szervdonorok - idén 33 olyan önzetlen ember -, akik saját szervük felajánlásával járultak hozzá valamely családtagjuk, barátjuk gyógyulásához. A díjakat Dr. Nagy Szilárd, az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság kabinetfőnöke adja át.

Szt. Kozma és Damján díjat ad át a Transzplantációs Alapítvány Vitray Tamásnak, a társadalom tájékoztatása és ez által a szervdonáció-szervátültetés elfogadottsága érdekében végzett kiemelkedő újságírói tevékenységéért a hazai szervátültetés korai szakaszában.

• 16:00-16:30 Megnyitó
• 16:30-17:20 Pro Vita díj átadása
• 17:20-17:40 Szt. Kozma és Damján díj átadása
• 17:40-18:00 Ünnepi műsor (Börcsök Enikő és Hegedűs D. Géza)
• 18:00-19:00 Állófogadás

• 19:30- Fáklyás felvonulás a Hősök terére

A rendezvény háziasszonya: Csisztu Zsuzsa
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care