NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Hírek

Vese Világnapi programok az országbanWHO-üzenet: Ellenőrizzétek vérnyomásotokat!

2013.04.06

Az április 7-i világnap idei mottója a hipertónia okozta szívinfarktus, agyvérzés vagy veseleállás kockázatára figyelmeztet.


A magas vérnyomás okozta szívinfarktus, agyvérzés vagy veseleállás kockázata egészséges életmóddal jelentősen csökkenthető - jelentette ki Margaret Chan, a WHO igazgatója az egészség világnapjához kapcsolódóan. Az április 7-i világnap idei mottója: "Ellenőrizzétek várnyomásotokat!".

A krónikus magas vérnyomás csendes, láthatatlan gyilkos, mert gyakorlatilag nincsenek tünetei, ezért sokáig kezeletlen marad. Ezért is kell felhívni mindenki figyelmét a hipertóniaként is emlegetett betegségre. Ennek megfelelően a korai felismerés lehetőségeit is javítani kell. Az embereknek tudniuk kell, miért veszélyes a magas vérnyomás és mit lehet ellene tenni - mondta Chan a Genfben bemutatott, a hipertónia növekvő veszélyeiről szóló tanulmány kapcsán.

A beszámoló szerint napjainkban egymilliárd ember szenved magas vérnyomástól az 1980-as 600 millióval szemben. A növekedés fő okai közé tartozik a WHO szerint a népesség növekedése és öregedése mellett az "egészségtelen életmód globálissá válása" is.

A krónikus magas vérnyomás viszonylag olcsó gyógyszerekkel leküzdhető. Különösen fontos azonban, hogy az érintett áttérjen az egészséges életmódra. Csökkenteni kell az olyan rizikótényezőket, mint az alkohol, a nikotin, a só, a túlsúly és az állandó stressz. Fontos a rendszeres testmozgás is.

A WHO szerint a tehetősebb országokban a magas vérnyomás a hatékonyabb kampányoknak, a gyakoribb megelőző vizsgálatoknak és a kezeléseknek köszönhetően kevésbé elterjedt, mint a szegény régiókban. A probléma Afrikában a legnagyobb, ahol a huszonöt év felettiek 46 százaléka szenved magas vérnyomástól. A világátlag ebben a korcsoportban 40 százalék, a gazdag országokban 35 százalék.

A normál vérnyomás 120 per 80 higanymilliméter. Hipertóniáról abban az esetben beszélnek az orvosok, ha az állandó érték 140 per 90 higanymilliméter feletti. A WHO 1950 óta minden évben egy-egy fontos orvosi problémával foglalkozik az egészség világnapján, amelyet annak emlékére tartanak április 7-én, hogy ezen a napon kezdte meg működését 1948-ban az ENSZ genfi székhelyű szakosított intézménye.

Magas vérnyomás és vesebetegség

Szigorúbb ajánlás a sóbevitelre

Forrás: MTI
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care