NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Egy kis statisztika

A Szervkoordinációs Iroda 287 donorjelentést regisztrált 2010-ben. Agyhalott szervdonorból 159 alkalommal történt transzplantációs célú szerveltávolítás: ez 13,6%-kal több mint a megelőző évben.

Egy donorból átlagosan 2,6 szerv eltávolítása és 2,42 szerv beültetése történt meg. Ezzel az eredményünkkel 42,8 százalékon állunk, míg az unió átlaga 66,7 százalék. Ez is mutatja, hogy még van kiaknázatlan lehetőségünk donorszervek nyerésére.

A donorjelentések 63 kórházból érkeztek, míg 46 intézményben történt szervkivétel. A legaktívabb donorkórház a BAZ megyei, amely 16 donort „adott" az év során, de nagyon aktívak voltak a nyíregyháziak és a kecskemétiek is. A fővárosiak közül kiemelkedik az Egyesített Szent István és Szent László Kórház.

A további lényeges előrelépés, hogy 2010-től mind a négy vese transzplantációs központban végeznek élődonoros átültetést, és így összesen 42 élődonoros veseátültetés történt, amely 75 százalékkal több, mint 2009-ben. A 42 élődonor 20,9 százalékos arányt képvisel az összes szervdonáció között.

A szervdonációs programok eredményeként 410 szervátültetést hajtottak végre magyar donorszerv felhasználásával. Ezek között 265 veseátültetés történt halott donorból, illetve 42 élődonorból. A májátültetések száma 43, a szívátültetéseké 20, a kombinált vese- és hasnyálmirigy átültetéseké 9 volt. Bécsben 33 magyar donortüdő transzplantációja valósult meg 2010-ben, amellyel párhuzamosan 9 magyar beteg kapott esélyt új életre tüdőátültetésnek köszönhetően.

2010-ben az agyhalálhoz 67 százalékban agyi érkatasztrófa vezetett, 25 százalékban koponyatrauma állt a háttérben, míg 8 százalékban egyéb kórok. A legfiatalabb életet mentő szervdonor egy 8 hónapos kisfiú, míg a legidősebb 72 éves volt. Az átlagéletkor 47,7 év volt a szervet adományozó donorok esetében, ez némi emelkedést mutat a megelőző évvel összehasonlítva, amikor az átlagéletkor 45,5 év volt. Az életkor növekedése egyébként általános tendencia, egyre magasabb ugyanis a donornak még alkalmasak életkora.

(2011-es aktuális adatok: http://donacio.ovsz.hu/?q=hu/node/8)


Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care