NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

Sajtószoba

Világnapi fotókiállítás Győrben

2013.03.01

Az „Árnyék és Fény” Fotókiállítás megnyitója, 2013. március 13-án 17.00 órakor, a győri ETO Park Élményközpontban - Sajtóközlemény

A Nemzetközi Nephrologiai Társaság (International Society of Nephrology (ISN)) és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége (International Federation of Kidney Foundations (IFKF)) magyar kezdeményezésre, minden év márciusának második csütörtökét a Vese Világnapjának nyilvánította. A Vese Világnap megrendezésére 2013-ban immár nyolcadik alkalommal kerül sor, ezúttal március 14-én. A 6 kontinens több mint 100 országában – köztük Magyarországon is - megtartott világnap ez évi központi üzenete: „Előzd meg a vesekárosodást! Védd a vesédet, tudd meg, hogyan!”.

Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet vesénk központi szerepére általános egészségünk szempontjából, és hogy világszerte csökkentsük a vesebetegségek és a hozzá társuló szövődmények gyakoriságát, súlyosságát.

A Vese Világnap a Nemzeti Vese Program égisze alatt kerül megrendezésre. A Nemzeti Vese Programot 2011 tavaszán, a szakminisztérium erkölcsi támogatásával, azzal a céllal hívtuk életre, hogy a szakmai szervezetek és betegszervezetek munkáját segítve iránymutatást, keretet adjon minden vesével kapcsolatos aktivitásnak, a prevenciótól kezdve a szűrésen és a vesepótló kezeléseken át, egészen a transzplantációig. A program célja egyrészt az edukáció, a lakosság és a betegek információval történő ellátása, másrészt szakmai párbeszéd folytatása, amelynek eredménye egy – a döntéshozók számára is iránymutatást, valódi megoldást jelentő – cselekvési terv megalkotása.

A Vese Világnap alkalmából Győrben az alábbi rendezvénnyel készülünk, sajtótájékoztatóval egybekötve:

Árnyék és Fény transzplantációs fotókiállítás
A megnyitó dátuma: 2013. március 13. 17.00
Helyszín: ETO Park Élményközpont ( 9027 Győr, Nagysándor József u. 31. földszint)
A kiállítást megnyitja: Dr. Schneider Károly nephrológus és Szalamanov Zsuzsa kuratóriumi elnök

A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért „Árnyék és Fény” c. fotókiállítása 2013. március 11-22. között a Vese Világnaphoz kapcsolódva, a Nemzeti Vese Program keretében, a győri ETO Park Élményközpontban kerül bemutatásra. Tarján Iván képei bemutatják azokat a stációkat – donáció, művese kezelés, transzplantáció –, amíg a végstádiumú szervelégtelenséggel élő beteg a szervátültetésnek köszönhetően aktív, teljes életet élő emberré válhat. A kiállítás célja elősegíteni a donációk, azaz szervadományozások számának növekedését. Egy donor akár 7 ember életét is megmentheti.

A megnyitót követően a helyszínen interjút ad:
Dr Schneider Károly nephrológus és Szalamanov Zsuzsa kuratóriumi elnök

A felmerülő kérdésekkel kapcsolatban a média munkatársainak rendelkezésére áll:
Böcskei Virág
programfelelős
Mobil: +36 30 445 8761
E-mail: viragbocskei@yahoo.de

Megtisztelő részvételükre számítunk!

Köszönettel és üdvözlettel,
Prof. Dr. Reusz György Zoltán György
a Nemzeti Vese Program a Nemzeti Vese Program
szakmai igazgatója operatív igazgatója

Háttéranyag
Tudta Ön, hogy a felnőtt lakosság körében minden tizedik embernek van valamilyen formában vesebetegsége, és világszerte minden évben emberek milliói halnak meg a krónikus vesebetegséghez társuló szív-, és érrendszeri szövődményekben? Magyarországon is legalább 500 ezer honfitársunk veszélyeztetett e tekintetben!

A vesék igen összetett és csodálatos szervek, számos biológiai funkciójuk van. Elsődleges feladatuk a testfolyadékok egyensúlyban tartása, anyagcseretermékeket és ásványi anyagokat szűrnek ki a vérből, melyeket vízzel, a vizelettel kiürítenek. Emellett a vérnyomás szabályozásában, a vörösvérsejtek képzésében és az egészséges csontozat megőrzésében is részt vesznek. A vesék durván ököl nagyságúak, és a hasüreg mélyén, a bordák alatt helyezkednek el.

A veseműködés egészséges állapottól való eltérésének korai azonosítása kiemelt fontosságú, és lehetővé teszi, hogy a beteg mielőbb megfelelő kezelésben részesüljön még mielőtt a vesekárosodás megtörténik. A vesék betegségei kialakulhatnak akutan, de gyakran lassan, alattomosan fejlődnek ki úgy, hogy a beteg nem is szerez róla tudomást, mivel az észlelhető komolyabb panaszok, tünetek csak jóval később jelentkeznek, sokszor akkor, amikor a betegnek már visszafordíthatatlan veseelégtelensége van, ami vesepótló kezelést (dialízist), illetve veseátültetést tehet szükségessé. Ez a beteg részéről komoly életmódbeli változtatásokat igényel, és az egészségügyi ellátó rendszer számára is rendkívül költséges. Sajnos ma Magyarországon nagyon magas az akut dialízisek (utcáról bekerülve azonnal dialízis kezelésre szoruló betegek) száma, mert a betegek maguk sem tudták, hogy az évek óta fennálló, szerteágazó panaszaik mögött veséjük elégtelen működése áll.

Az idei Vese Világnap központi témája az akut vesekárosodás megelőzése. Az ép vesét is károsíthatja a kiszáradás (csökkent folyadékfogyasztás, hányás, hasmenés, lázas állapot, nagymértékű izzadás). Az idősek és a kisgyermekek különösen veszélyeztetettek ebből a szempontból. További tényező egyes gyógyszerek nem ellenőrzött alkalmazása. Sokszor egy már meglévő, fel nem ismert vesebetegséget ront tovább egy rárakódó, második betegség. A károsodás olyan súlyos lehet, hogy átmeneti vesepótló kezelés válik szükségessé.

Amennyiben a gyógyulás nem teljes, idült vesebetegség, veseelégtelenség is kialakulhat.

A fentieken túl a krónikus vesebetegséghez számos egyéb kórállapot vezethet: napjainkban a vesebetegség legáltalánosabb oka, különösen idős betegeknél az elhízás, a cukorbetegség és a magasvérnyomás-betegség, ami szív- és érrendszeri szövődmények kialakulására is hajlamosít. További okok a gyulladásos betegségek, fertőzések, a vese és a húgyutak elzáródása, valamint olyan öröklődő elváltozások, mint pl. a policisztás vesebetegség.

A rutin vizelet-, vér- és vérnyomás-vizsgálat azonosítani tudja a vesebetegség nagyon korai jeleit. A korai felismerés és kezelés nem csak lelassíthatja, vagy megállíthatja a veseműködés további romlását, a végstádiumú vesebetegség kialakulását, de jelentősen csökkenti a társuló szív-, és érrendszeri szövődmények előfordulását, ami világszerte a korai halál leggyakoribb oka.

A felismerésben kulcsszerepe van a háziorvosnak. Ő a beteg igazi „családorvosa”, aki szűrővizsgálatokat végez, felismeri a betegséget, primer ellátást nyújt és szükség esetén a szakorvoshoz irányítja betegét. A nephrológusok és háziorvosok együttműködése az ellátás szempontjából alapvető fontosságú.

Amennyiben a végállapotú veseelégtelenség bekövetkezett, a betegek életét a vesepótló kezelés biztosítja. Ez lehet művi vértisztítás (művese kezelés, illetve hasűri dialízis), az arra alkalmas betegek részére pedig az ideális megoldást mind egészségügyi, mind a társadalomba való visszailleszkedés szempontjából a veseátültetés jelenti. Magyarországon a transzplantációhoz kapcsolódó szabályozás jó és korszerű, megfelelően biztosítja a lehetőséget a vesék felhasználásához. Sok átültetett vese halott emberektől származik, néhány pedig élő donortól, legtöbbször az átültetésre váró rokonától. Szakmai szempontból az élődonoros transzplantáció számít az ideálisnak, mivel az eredmények ilyen esetben a
legjobbak. A módszer Magyarországon is terjedőben van, az utóbbi két évben évente már mintegy félszáz ilyen beavatkozást végeztek.

További információk a www.vesebetegseg.hu honlapon olvashatók.

Fresenius Medical Care Diaverum B. Braun Vesebetegek Egyesületeinek Országos Szövetsége (VORSZ) Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége