NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

A hemodialízis lényege, menete

A hemodialízis egyik leglényegesebb sajátossága, hogy a testen kívül zajló eljárás, amelynek során a beteg vére a dialízis készülék segítségével egy csőrendszer útján átáramlik át egy szűrőn (a dializátoron, kapillárison) tisztítás céljából. Ezután a megtisztított vér visszatér a testen belüli normális keringésbe.

Egy átlagos dializátor egy olyan mesterséges szűrő, melyben kb. 10.000 mikroszkopikus dializáló rostszál, vagy más néven dialízis membrán, kapilláris található. Ezekben az üreges, kb. 0,3 mm átmérőjű féligáteresztő fallal rendelkező szálak belsejében áramlik a vér, míg a szálak között ellentétes irányba a dializáló folyadék halad. A meghatározott molekula méretet meg nem haladó toxinok (mérgező molekulák) elhagyják a véráramot a membránok falának pórusain keresztül. Innen egy öblítő oldat segítségével eltávolítják őket. Az életfontosságú anyagok és a vérsejtek a véráramban maradnak, mivel ezek már nem jutnak át a pórusokon.

A metabolikus toxinok elszállítása a membránon keresztül a dializátumba a fizika törvényein alapszik. Ha két eltérő részecskekoncentrációval rendelkező folyadékot (jelen esetben a vér és a dializáló folyadék) egy féligáteresztő membránnal elválasztunk, akkor a molekulák igyekeznek kiegyenlíteni a koncentráció különbséget. Azt a folyamatot, amikor a molekulák elindulnak egyik folyadékból a másik felé, diffúziónak nevezzük. Természetesen a fehérjék és a vérsejtek is azon vannak, hogy kiegyenlítsék a különbséget, a kis pórusokhoz képest viszonylag nagy méretük miatt azonban nem tudnak átjutni a membránon, véráramban maradnak.

A szervezetben felhalmozódott víz szintén ezeken a pórusokon keresztül távozik. Az egész folyamat biztonságos, melyet a vérpumpával és monitor rendszerrel felszerelt dialízis készülék irányít. A kezelés hosszát, mértékét, az eltávolítandó folyadék mennyiségét a gép az előre beállított érték szerint automatikusan végzi. A készülékkel gyógyszerek vagy más anyagok is adagolhatók.

A hemodialízis során a vért a beteg egyik vénájából, lehetőség szerint egy alkari vénából vezetik ki. Az elegendő mennyiségű vér nyerésének érdekében a kezelést megelőzően egy kisebb operációra van szükség, amelynek során egy érösszeköttetést készítenek a véna és egy artéria közé a nagyobb nyomás és a gyorsabb áramlás biztosítására. Ezt az összeköttetést “söntnek, fisztulának” nevezik. Ha nincs megfelelő véredény a sönt kialakításához, akkor egy nagyvéna kanült, katétert helyeznek be az egyik vastagabb érbe.

Maga a dialízis kezelés speciális dialízis központokban vagy otthoni körülmények között végezhető.

A dialízis központokban járó betegek esetében általában heti három kezelésre van szükség, amelyek mindegyike 4-5 órát vesz igénybe. A betegek önállóan utaznak be a központba, ahol az egész kezelés tapasztalt orvosok és szakképzett egészségügyi személyzet irányítása alatt folyik. A dialízis kezelések között a beteg folytathatja megszokott életét. (A hemodialízis története)kávé
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care