NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Dialízis otthon - videó

Miért választotta Gábor az otthoni (CAPD) módszert és hogyan zajlik mindez a gyakorlatban?

A belső hasfalat és a belső szerveket borító hashártya hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a hemodialízis során használt mesterséges filter: a pórusai bizonyos részecskéket átengednek, míg másokat visszatartanak.

A peritoneális dialízis során ezt a természetes szűrőt használják filterként. Peritoneális dialízis esetében a testben felhalmozódott víz eltávolításához használt oldatok, legtöbbször cukor molekulákat tartalmaznak. A cukor koncentrációja nagyobb a hasban lévő oldatban, mint a vérben. A cukor molekulák nem tudnak átjutni a membránon, a koncentráció különbségek kiegyenlítésének egyetlen módja, ha a víz távozik a membránon keresztül. Ezt a folyamatot ozmózisnak nevezzük. Az ozmózis során, a diffúzióval ellentétben, a molekulák csak egy irányba mozognak. A cukor molekulákat tartalmazó friss dialízis oldat folyamatos adagolásával az elégtelen veseműködés következtében felhalmozódott víz fokozatosan eltávozik a szervezetből.

A tisztító folyadékot (dializáló oldat) egy, a hasfalon keresztül a hasüreg legmélyebb pontjára, a kismedencébe, a húgyhólyag mögötti területre helyezett katéteren keresztül juttatják a szervezetbe. A mérgező anyagok a hajszálvékony vérereken keresztül jutnak a hashártyához és onnan, a pórusokon áthatolva, a tisztító folyadékba. A dializáló oldatban levő glukóz (szőlőcukor) hatására fellépő ozmózis a felhalmozódott vizet is eltávolítja a szervezetből. A használt dializáló oldat a katéteren keresztül távozik a hasüregből a toxinokkal és a felesleges vízzel együtt. A hemodialízishez hasonlóan a peritoneális dialízis is végezhető dialízis központban és otthoni környezetben egyaránt. A peritoneális dialízis segítségével ágyban fekvő betegek otthoni ápolása is megoldható, így csak a dialízis miatt nincs szükség hosszan tartó kórházi tartózkodásra.
 
Mindez a gyakorlatban - dialízis otthon 1. részKéky Kira
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care