NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Fresenius - élhetőbb élet betegeinknek

A Fresenius Medical Care a világ vezető művesekezeléssel foglalkozó cége. Dr. Ladányi Erzsébet, orvos igazgató beszél a magyarországi munkáról.

A Fresenius, amely körülbelül 200 ezer krónikus veseelégtelenségben szenvedő beteg mindennapos kezeléséért felelős, nagy hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztésre és a minőség folyamatos javítására. Az utóbbi években a dialízis-ellátás területén jelentős technológiai fejlődés történt a dialízis készülékek, a kapillárisok, valamint az egyéb szolgáltatások vonatkozásában is: például olyan számítógépes rendszert vezettek be minden országban, amellyel naprakészen követhető, illetve azonos paraméterek alapján összehasonlítható a betegellátás és a teljes működés is.

- Milyen gépekkel végzik a művese kezelést?

- A Freseniusnál a közelmúltban jelent meg a dialízis készülékek legújabb generációja, az 5008-as széria. Ez a készülék a legfejlettebb technológiával rendelkezik, közel 300 különböző szabadalmat foglal magába. Kiváló minőségű dialízis kezelés végezhető vele. Alkalmas az úgynevezett online hemodiafiltrációs kezelésre, mellyel a középnagyságú molekulák és a mérgező anyagok eltávolítása is hatékonyabb. Az online szó ebben az esetben azt jelenti, hogy a berendezés saját maga online módon állítja elő a kezeléshez szükséges oldatot. Az online hemodiafiltráció lényegesen kíméletesebb kezelés, jobban kontrollálható mellette a vérnyomás és művese kezelés közben kíméletesebben távolítható el a felesleges víz a szervezetből. Ez nagy előnyt jelent, hiszen a vesebetegek nagy része szív- és érrendszeri problémákkal küzd, illetve sok közöttük a cukorbeteg. Minél kíméletesebb a kezelés, annál jobb lehet betegeink közérzete, életminősége, általános állapota.

További előnye az 5008-as típusú készüléknek, hogy minden betegnek van betegkártyája, amely tartalmazza a beteg személyi adatait és az utolsó 5 kezelés részletes információit. A chipkártya további előnye, hogy kevesebb a nővérek adminisztrációja és folyamatosan ellenőrizhető a dialízis hatékonysága is.

2005-ben az 5008-as típusú dialízis készülék Németországban innovációs díjat kapott.

- Mindenki egyforma kezelést kap?

- Nem csak az a fontos, hogy elvégezzük a művese kezelést, hanem döntő jelentősége van annak, hogy a dialízis személyre, betegre szabott legyen. Számos tényezőtől függ, hogy adott esetben milyen kezelést végezzünk, és ezért különösen hasznos, hogy egyenként minden kezelés hatékonyságát is követni tudjuk. Havonta legalább egyszer anyacégünk kontrollálja, értékeli az orvosszakmai paramétereket. Ez egyik fontos tükre lehet a munkánknak.

- Mennyire fontos, hogy az orvosok naprakészek legyenek a művese kezelésben?

- Elengedhetetlenül fontos, ezért évente 2-3 alkalommal szervezünk hálózati továbbképzéseket, a programokon gyakran részt vesznek nővérek is, hiszen az ő munkájuk nélkülözhetetlen a betegellátásban. Igyekszünk olyan témákat választani, amelyek időszerűek, hiszen egy különösen igényes és fejlődő szakma a miénk. Az elmúlt években nem csak magában a művese kezelésben, hanem a vesebetegek gyógyszeres kezelésében is jelentős fejlődés történt, amit feladatunk naprakészen követni.

Különösen nagy hangsúlyt fektetünk a hasi, úgynevezett peritoneális dialízis-kezelésre, melyet a betegek otthonukban maguknak végeznek. A dialízist először - ha a beteg arra orvosilag alkalmas, és elfogadja ezt - hasi dialízis kezeléssel kezdjük, hiszen ez számos előnnyel jár betegeink részére. Nem szükséges másnaponta utazgatniuk valamelyik dialízis központba, kíméli a keringésüket, emellett lényegesen könnyebb a rehabilitáció.

A peritoneális dialízis kezeléshez is a legújabb technikával és eszközökkel rendelkezik a Fresenius. Ahhoz, hogy ezt a kezelést minél magasabb színvonalon tudjuk betegeink számára biztosítani, orvosainknak és nővéreinknek e témában is rendszeresen szervezünk továbbképzést. A folyamatos szakmai fejlődés alapfeltétele a rendszeres oktatás.

- Van lehetőség más szakterületekkel történő konzultációra?

- Természetesen. A háziorvos kollégákkal például nagy igyekezettel tartjuk a kapcsolatot. Ennek egyik oka, hogy a krónikus vesebetegség súlyos népegészségügyi probléma, de sajnos általában későn kerülnek felismerésre a betegek, gyakran olyankor, amikor már csak a dialízis vagy a transzplantáció segíthet. Ezeket a betegeket ugyanis már akkor ki lehetne szűrni, amikor esetleg még csak minimális a vesekárosodás. Másrészt, az olyan pácienseknél, ahol fennállnak a vesebetegségre hajlamosító tényezők, ott a nefrológiai gondozást hamar el kellene kezdeni, hogy lehetőség szerint elkerülhető legyen a krónikus vesebetegség kialakulása vagy lassítani tudjuk az állapotromlást. 23 helyen van az országban dialízis-központunk, kétévente minden központ vonzáskörzetében tartunk háziorvosi továbbképzést.

Szintén fontos számunkra a diabetológusokkal való kapcsolattartás, hiszen egyre több vesebeteg kerül ki a cukorbetegek közül. Sajnos itt is elmondható, hogy gyakran nagyon későn ismerik fel a betegséget, késve vagy egyáltalán nem kerülnek nefrológiai gondozásba a páciensek, és sokszor nem kezdődik el időben a művese kezelésük sem.

Nem hagyhatom ki a kardiológus kollégákat: a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása rendkívül gyakori, ez különösen igaz a vesebetegek populációjára, ahol ezek a kórképek a vezető halálokok között szerepelnek.

Természetesen különösen fontosnak tartjuk a transzplantációt végző kollégákkal való szoros együttműködést is a vesebetegek közös ellátásában.

- Magyar beteg kaphat dialízist külföldön?

- Külföldi utazás esetén is megoldható a dialízis kezelés. Ha van Fresenius centrum abban a városban, ahova utazik, akkor őket próbáljuk megtalálni, de általában bármelyik másik szolgáltató is fogadja betegeinket. Igényel persze előkészületet az utazás, de megszervezzük. Az EU tagállamaiban ritkán, más országokban gyakran a betegnek előre kell megfinanszíroznia a dialízis költségét és az OEP utólag téríti meg a beteg számára a hazai finanszírozási összeget.

Hasi dialízis esetében egyszerűbb a betegek ellátása. A Fresenius a peritoneális dialízishez szükséges eszközöket, oldatokat a beteg által megjelölt címre szállíttatja. Természetesen a Magyarországra érkező külföldi vesebetegek kezelésében is készséggel veszünk részt, ha erre igény van.

Összefoglalva: a Freseniusban igyekszünk betegeink ellátását - minden körülményt illetően - a legjobb minőséget szolgáltatni, hiszen nem mindegy, hogy miként érzi magát a beteg dialízis kezelés idején, illetve a következő években. Így a technikai fejlesztések, a minél magasabb színvonalú dialízis kezelés, a különböző vesepótló kezelési lehetőségek fejlesztése mellett különösen nagy gondot fordítunk betegeink hosszú távú életkilátásainak javítására. Ma már lényegesen jobb életminőséget tudunk biztosítani a művese kezeléssel élőknek, mint évekkel ezelőtt.Kéky Kira
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care