NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Csatlakoztunk az Eurotransplanthoz

Először a legsürgősebb betegek számára lesz lehetőség a közös listára helyezésre.

A sürgős szervátültetésre várakozó betegek és a gyermekek jövő évtől új lehetőséghez juthatnak, 2013-tól pedig a többi transzplantált beteg immunegyezőségében minőségi javulás várható a közös szervkincs szakszerű elosztása miatt – tudtuk meg Dr. Langer Róbert professzortól, a SE Transzplantációs Klinika igazgatójától.

- Hosszú előkészítő munka után, kétfordulós tárgyalást követően aláírtuk a megállapodást. Már tíz évvel ezelőtt is szó volt erről, ám elődeink helyesen tették, hogy nem csatlakoztak az Eurotransplanthoz, mert akkor, azért a pénzért nem kaptunk volna megfelelő szolgáltatást. Ha pedig messzebbre tekintünk vissza, húsz évvel ezelőtt az országban még csak két helyen volt veseátültető program: Szegeden és Budapesten. Jelenleg már négy városban, tíz átültető program zajlik, továbbá működik egy önálló tudományos társaság és immár gyerekszív, felnőttszív, hasnyálmirigy, máj, vese és tüdő (ez utóbbi Bécsben) átültetésre is mód van. Ez egy egészen más, új, „történelmi” helyzet. Az eltelt időben az Eurotransplant is változott: megújult vezetése már egy új generációt képvisel, új szemlélettel gazdagodott és a szervezet jelentősen demokratizálódott. A fő törekvése az egyensúly elve lett, azaz célja, hogy balanszban legyen minden tagország – hiszen ez nem egy szervnyerő, hanem szervelosztó szervezet. Ez markáns különbség a korábbiakhoz képest.

– Egy évtizede azt a kritikát fogalmazták meg a csatlakozás ellenzői, hogy a Magyarországot inkább hátrányosan érintené az Eurotransplant-tagság.

– Ezek a kritikák mára már nem állják meg a helyüket, mert a viszonyok megváltoztak. A transzplantációs lehetőségek szempontjából túl kicsi ország vagyunk: az évi 150, maximum 180 donor kevés ahhoz, hogy mindenki számára biztosítani tudjuk a legmegfelelőbb szervet. Vannak olyanok is, akiknek nagyon sokáig kellene várniuk, mert például túlérzékenyítettek, hogy csak az „ezredik” vese lenne jó nekik, de nincs tíz évük várni rá, mert közben meghalhatnak a dialízisen. Ezeknek az embereknek a csatlakozással új esélyeik lesznek, mert egy olyan szervezethez csatlakozunk, ahol több mint 2000 donor van egy évben, és ha indokolt, ők részt vehetnek ebben a programban, amely ezen betegek felének – akik itthon már 15–18 éve várnak vesére –, egy éven belül szervet tud biztosítani. Ezenkívül kisgyerekek is kaphatnak szerveket. A méret miatt, hála istennek, gyakran nincs kis donor – ha mégis van, akkor a vércsoport nem stimmel. Nagyobb területen, nagyobb várólistával a legmegfelelőbb szervet kaphatja a várakozó.

A sürgősségi transzplantáció is megváltozik. Ha például sürgős májátültetésre van szükség egy gombamérgezés esetén, Magyarországon mi a valószínűsége annak, hogy mondjuk egy 70 kilós, B-vércsoportú máj itt lesz, körülbelül két napon belül, hisz ilyen esetben ennyi időnk van. Az Eurotransplant területén garantáltan ott van a szerv két napon belül. A következő, B-vércsoportú májat már visszaadhatjuk annak az országnak, akitől kaptuk. Így történik tehát a szervelosztás. Ugyanez vonatkozik a sürgős szívátültetésekre is.

– A még mindig aggódók számára: milyen arányban kerülnek ki a szervek az országból az együttműködés során?

– A csatlakozással a teljes jogú tagságot megkapjuk, de a szervek 80%-a az országon belül marad, és csak 20%-a vesz részt a szervcserében. Az a 20%, aki ebben részesül, annak ez – életmentő szerv esetén – gyakorlatilag az életet jelenti. Nem életmentő szerv esetén – mondjuk ilyen a vese – a beteg egy jobb egyezésű vesét kaphat, amellyel jobbak lesznek a hosszútávú kilátásai. Az országnak gazdasági szempontból is megéri a csatlakozás, mert a megnyert éveket nem dialízissel tölti a beteg, ami mint tudjuk, igen drága kezelés. A vese vonatkozásában egyértelműen kimutatható, hogy a transzplantált szervvel való élet az első év után a töredékébe, körülbelül egytizedébe kerül a dialíziskezelésnek. Minél hamarabb kerül sor a transzplantációra, annál nagyobb az esélye arra, hogy a kapott szerv tovább él.

– A földrajzi távolság mekkora szerepet játszik a szervek távolabbi országok közötti szállításában?

– Létezik erre egy kidolgozott logisztika, természetesen a költséghatékonyságot is figyelembe véve. Mondjuk, ha Bécsben van egy olyan vese, amelyre egy magyar embernek szüksége van, akkor felrakják a vonatra, és két-három órán belül itt van. Ma már vérből tipizálunk, ez azt jelenti, hogy még mielőtt kimegyünk a szervet kivenni, már itt lehet a recipiens – aki kapja a szervet –, és ez a bizonyos hideg isémiás idő – amit a szerv keringésen kívül tölt –, minimálisra csökkenthető. Vese esetén például gond nélkül el lehet menni 24–36 óráig is.

– Az első évben, 2012-ben még nem leszünk teljes jogú tagok?

– A közeledés – nagyon bölcsen – fokozatos, először a legsürgősebb betegek számára lesz lehetőség a közös listára helyezésre. Ez három betegcsoport: az életmentő műtétek, tehát a sürgős transzplantációk – leginkább a szív és a máj vonatkozásban értendő – és a gyermekek, akiknek a méretnél, meg egyáltalán helyzetüknél fogva az összes gyerek (és gyerek a 16 év alatti, akik ebbe a kategóriába tartoznak) automatikus felkerülnek a közös várólistára. A harmadik csoport pedig a hiperimmunizáltak, vagyis azok, akiknek a vérében annyi ellenanyag alakult ki, hogy akárki nem lehet donor, mert akkor azonnal kilökődés lenne. Tehát ha a keresztpróba a donor és a recipiens között pozitív, akkor nem lehet transzplantálni. Az Eurotransplantnak van egy speciális programja ezen betegek számára, ami megtalálja a megfelelő beteghez a megfelelő szervet, e szerint tudják allokálni a szervet, és a lista élére kerülnek.

– Mennyiben jelent majd változást a 2013-tól életbe lépő teljes jogú státusunk?

– Akkor az összes hazai várólistán lévő, körülbelül 1000 várakozó beteg egyszerre felkerül Magyarországról a közös listákra. Az egyensúly azonban meglesz, mert ha mondjuk mi kapunk egy vesét egy gyermek számára, akkor a következő magyar, azonos vércsoportú vesét vissza kell adnunk. Ha Ausztriától kaptuk, akkor Ausztriának, ha Szlovéniától, akkor Szlovéniának. A közös lista csak a várakozókra vonatkozik, a szerv vonatkozásában, azért mert nekem több érzékenyítettebb betegem van, nem fogok tudni többet transzplantálni, csak a megfelelő beteg kapja meg a megfelelő szervet. Tehát nem idő alapján készül a közös várólista. Nemzeti várólisták vannak, a nemzeti várólistákat viszont a közös donorbázisból tudják allokálni, az egyensúly elve alapján.

– Mi van azokkal az európai országokkal, akik nem Eurotransplant-tagok?

– Azok ugyanúgy működnek, ahogy mi működünk immár húsz éve. Miért is adna nekem egy szerb vagy ukrán szervet, azt inkább beülteti egy szerbnek vagy ukránnak.

– Sürgős esetekben sincs megkeresés?

– Van keresés, de nem adhatunk, mert ameddig van olyan magyar, aki megkaphatja, addig nem adhatjuk oda a szervet. Csak felesleg esetén kínálhatnánk fel. Az agyhalottak szervei nemzeti kincsnek számítanak, ezekre így kell tekinteni, de így is kell rá vigyáznunk. Elsősorban a nemzet érdekében kell felhasználnunk. De ez az Eurotranszplant csatlakozással teljesen egyértelművé válik.


Bene Zsolt
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care