NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Sorrend a transzplantációs listán

Milyen tényezők játszanak szerepet abban, hogy melyik beteg hol áll, hová kerül aktuálisan a transzplantációs listán? – kérdeztük Dr. Alföldy Ferenc professzortól.

– A listára mindenki felkerül, akit a gondozó orvosa veseelégtelenség miatt veseátültetésre alkalmasnak tart. Ez a javaslat elkerül a transzplantációs centrumok által működtetett bizottsághoz, akik megnézik, hogy szükséges-e valamilyen különleges kivizsgálás – például góckutatás, nincs-e a jelöltnek rejtett daganatos betegsége stb. –, hogy alkalmas-e egyáltalán az átültetésre. Miután a bizottság kiadta a hozzájárulását, az illető akkor kerül fel a várólistára. Azonban az a tény, hogy egy beteg mikor kerül fel a listára, még nem jelent sorrendiséget.

Például egyáltalán nem biztos, hogy az kapja a donorszervet, akit két évvel hamarabb regisztráltak, lehet, hogy abba a páciensbe ültetik a vesét, aki csak két hete van a listán. A kiválasztás alapvetően a vércsoport és az ún. HLA-rendszer (humán leukocyta antigén), tulajdonképpen transzplantációs tulajdonság alapján történik. Ezt a HLA-értéket a donornál és a recipiensnél egyaránt megállapítják. Hat ilyen tulajdonságot lehet meghatározni – ebből hármat öröklünk a mamától, hármat pedig a papától. Összehasonlítják, hogy a donor és a kiválasztott beteg tulajdonsága a hatból hány pontban egyezik vagy tér el. Nagyon sok variáció létezik. A szülőből gyermekbe átültetésnél általában három azonos tulajdonság biztosan van, mert legalább az egyik szülőből származó hárommal megegyezik.

– Mi a helyzet, ha nem elő donorból származik a szerv?

– A halottból történő átültetésnél a Gauss-görbe szerinti eloszlás figyelhető meg. Van egy kis réteg, ahol nagyon jó az egyezés (5 vagy 6 tulajdonságban), létezik egy másik kisebb csoport, akinek nagyon kevés vagy egyetlen egyezése sincs, az összes többi pedig két-három-négy egyezéssel rendelkezik. A központi számítógépbe – amelyhez a beültető vagy a szerv kivételét végző orvosoknak nincs hozzáférése – kerülnek a vesét váró beteg adatai. Ugyanígy meghatározzák a transzplancációs céllal jelentett agyhalott tulajdonságait. A számítógépes program megkeresi, hogy a donor HLA-adatai mely betegek tulajdonságaihoz passzolnak a legjobban, vagyis kik esetében a legjobb a HLA-egyezés, náluk vártható a legjobb eredmény. Ebből is látszik, hogy egyáltalán nem attól függ az egyezés, hogy a beteg hány éve vár a beültetésre.

– Vizsgálnak még valamit?

– A felsoroltakon kívül bizonyos vírusfertőzöttséget is tekintetbe kell vennünk. Ugyan a mai korszerű immunszuppresszív – a szervezet védekezőképességét, a kilökődési reakciót visszaszorító – gyógyszerek mellett ennek háttérbe szorult a jelentősége, mégis figyelembe kell venni, hogy átesett-e a recipiens egy bizonyos – cytomegália – vírusfertőzésen, tehát ebből a szempontból pozitív-e vagy negatív. Azt is megnézik, hogy a donor erre pozitív vagy sem. Ha a szervet váró nem esett át ezen a fertőzésen, akkor lehetőleg negatív donorból kell átültetni, nehogy véletlen átvigyük a lappangó vírust – ami esetleg a beteg halálához vezethet. Más tényezőkre is tekintettel vannak, ilyen a várakozás ideje, az életkor (18 éven aluliak előnyben részesülnek, a donor és a beteg életkora lehetőleg közel legyen egymáshoz), a rendelkezésre álló idő (távolság, időjárási viszonyok) többek között. A beültetők egy listát kapnak, behívják az első helyen lévő beteget, és – ha elérik – gyors kivizsgálásnak vetik alá. Mivel az idő korlátok közé szorítja a transzplantációt, automatikusan behívják a második helyen lévő személyt is. Ha például kiderül, hogy éppen torokgyulladása van az elsőnek, akkor aktuálisan nem alkalmas a műtétre, ezért szólnak egyszerre a várólistán őt követő betegnek is.

Szervdonációs Riadó és ami mögötte vanBene Zsolt
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care