NEMZETI VESE PROGRAM INFORMÁCIÓ

INFO@VESEBETEGSEG.HU

Szervátültetettek és művesekezeltek nemzetközi sportsikerei

Először 1978-ban, Angliában rendeztek Szervátültetettek Világjátékát – Maurice Slapak sebész kezdeményezésére. Az első magyar csapat 1987-ben, Innsbruckban állt rajthoz. Versenyzőink sikert sikerre halmoznak azóta.
Amikor mi rendeztük a versenyt Európának
Pécs adott otthont a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Játékának 2006-ban. Az „Együtt az életért” mottóval megszervezett rendezvény egy hétig tartott, melyen 21 országból 375 sportoló állt rajthoz. Mini maraton futásban 12 ország versenyzője mérte össze a kitartását.
 
 
A hölgyeknél Jung Andrásné szakította át először a szalagot. A Budapesti Szervátültetettek Egyesületének tagja elmesélte, hogy nyolc éve szerencsés körülmények között kapott új vesét, ezért már nem kell dialízis-kezelésre járnia. A futóversenyről azt mondta, hogy a pécsiek nehéz útvonalat jelöltek ki a táv teljesítésére. Úgy gondolja, elsősorban annak köszönheti győzelmét, hogy először utolérte a korábban indított férfi maratonistákat, felvette és mindvégig tartani is tudta velük az iramot. A magyar aranyérmesnek pihenésre nem jutott túl sok ideje, ugyanis indult a tollaslabda versenyen is. Az úszók között érmekkel gazdagodott a Szervátültetettek és Művesekezeltek Szövetségének Európai elnöke, Berente Judit is, aki 11 éve él új vesével1.
 
 
 
Luxus a két vese – én eggyel is boldog vagyok

Medve Jánosné 2001-ben, másfél éves várakozást követően részesült szervátültetésben. Egy ötven éves, autóbalesetben elhunyt férfi veséjét kapta meg. Még a kórházban került a kezébe egy újság, amelyben a transzplantáltak nemzetközi versenyéről olvasott. Nem tartja véletlennek, hogy éppen ott és akkor ezt a cikket találta meg. Úgy érezte nem elég passzívan várni a csodát, tenni kell érte. Az elhatározása megszületett, indulni kíván a sportversenyen. Azóta szorgalmasan végzi az edzéseket, nap, mint nap leküzdi a távot, és minden második esztendőben részt vesz a nemzetközi erőpróbán. Sokat köszönhet barátnőjének, aki menedzserként segíti. Medve Jánosné Gyulán él – külön köszöni a fürdő vezetőségének, hogy ingyen biztosítja számára a belépőt, így megengedheti magának a rendszeres gyakorlást, a világversenyekre való felkészülést. 2008-ban halmozta a sikereket: három aranyérmet szerzett – ráadásul mindegyiket világcsúccsal! –, s emellett még egy ezüst- és egy bronzéremre is futotta az erejéből. A versenyeken elért sikerekért nem jár pénzjutalom, de nem is ez a lényeg, nem a pénz a legfontosabb dolog a világon. A két vese luxus – mondja tréfásan –, amikor eggyel is boldogan lehet élni. Nem panaszkodik, bár egyedül él, mégsem magányos2.

Szépen csillogó dublini bronz

Tavaly, 2010-ben 40 magyar versenyző indult az európai transzplantáltak és dializáltak játékán, köztük a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kengyelen lakó Czakóné Szabó Mária. Ő huszonhét évesen szembesült azzal, hogy jelentős mértékben károsodott a veséje, ezért fel kell készülnie a transzplantációra. Miután 2006-ban sikerült a szervbeültetés, kinyílt számára a világ. Ettől fogva elkezdte hosszabb távra is megtervezni a jövőjét, pedig – ahogy visszaemlékszik – akkoriban csak egyik napról a másikra élt. Az egyik betegtársa biztatására jelentkezett szervátültetettek megyei sportegyesületénél. A bowlingozásba szeretett bele, és rendszeresen, heti kétszer két órában járt az edzésekre. Miután a hazai bajnokságokon megszerezte a megfelelő mennyiségű pontot, teljesítette az "A" kategóriás szintet, elhárult minden akadály azelőtt, hogy részt vehessen az Európa Játékon. Dublinba való kiutazását férje munkahelye támogatta, a kint tartózkodás összegét pedig az egyesület fizette. A nemzetközi mezőny zöme veseátültetésen átesett személy volt, de például tüdőtranszplantáltak és csontvelő-átültetettek is rajthoz álltak.
Mária és honfitársai, az egykori súlyos betegek mára boldog emberekké váltak, akik kiegyensúlyozott életet élnek. Mindezt tükrözte az a tény, hogy a versenysorozatot ezúttal is Magyarország nyerte. Berente Judit például négy aranyéremmel, egy ezüsttel és két bronzéremmel büszkélkedhetett. Mária a páros bowling bronzérmét hozta haza, amely így az idehaza szerzett 21 érem mellé került, amelynek férjével és 22 éves fiával együtt örülhetett3.

Hat arany új vesével

A most 48 éves Gombos Imre betegségét megelőzően a helyi futballegyesületben, a Szeged melletti Szentmihály csapatában rúgta a bőrt. 1982-ben – éppen születésnapján – játszott utoljára focimeccsen, majd alig egy hét múlva ki kellett venni az egyik veséjét. Ezt követően tizenhárom éven át egy vesével élt, ám sajnos másik veséjének súlyos állapotromlása miatt attól is meg kellett válnia. A dialízis átmenetinek bizonyult: szerencséjére, hat hónap múltán új szervhez jutott. Miután zavarta, hogy jelentős túlsúlyt szedett össze, ezért elhatározta, úszással szabadul meg a felesleges kilóktól. Kezdetben a reggeli másfél óra úszás alatt mindössze 1000 métert tett meg, de a kitartó munka meghozta gyümölcsét: 85 kilóra fogyott. A testmozgást a városi uszodában végezte, ahol összeismerkedett a transzplantáltak szövetségének tagjaival. Kedvet kapott a sakkozáshoz, még a budapesti világbajnokságon is elindult, ahol csapatbajnoki aranyérmet szerzett.

Később a világbajnok úszóval, Kanyó Dénessel is barátságot kötött, és általa bekerült a Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub senior szakosztályába. A rendszeres edzéseknek köszönhetően olyan szintet ért el, amely már versenyeken való indulásra is jogosította. Hamarosan a transzplantáltak Európa és világjátékain is részt vett, dicséretes eredménnyel: összesen 21 érmet szerzett. Leginkább az idén, Göteborgban elért hat medáljára büszke. Számos segítséget kapott ahhoz, hogy a nemzetközi megmérettetéseken jeleskedjen. A Magyar Szervátültetettek Szövetsége állja a költségei legnagyobb részét. A szegedi Diaverum Dialízis Központ orvoscsapata, köztük dr. Kiss Éva főorvos segíti. Mint a kétgyermekes édesapa mondja, nekik köszönheti azt is, hogy soha nem adta fel és mindig ügyel az egészségére, méri a vérnyomásárát, a pulzusát és – amivel az egész sikertörténet elkezdődött – azóta is rendszeresen ellenőrzi a testsúlyát.

Gombos Imre "éremgyűjteménye": az első nemzetközi úszóversenyén, 2000-ben Athénban mindjárt négy aranyérmet akasztottak a nyakába. Két évvel később, a Balatonaligán megrendezett transzplantációs Európa-bajnokságon minden gyors számot megnyert, és váltóban is diadalmaskodott, így öt aranyéremmel ő lett a kontinensbajnokság legeredményesebb versenyzője. 2003-ban a franciaországi Nancyban, a transzplantáltak világbajnokságán 200 és 400 méteres gyorson ezüstérmes lett. 2009-ben Ausztráliában 200 gyorson aranyérmet szerzett, 400 méteren második, 100 méteren pedig harmadik helyezett lett. 2011-ben, a svédországi vb-n, Göteborgban megismételte Ausztráliában elért eredményeit, továbbá 100 méter háton, vegyes és gyorsváltóban bronzérmet kapott. Összesen tehát hat medállal tért haza4.

"Amikor a dobogó tetején álltam, arra gondoltam, hogy éppen 14 éve kaptam új vesét. Akkoriban az volt minden vágyam, bárcsak meg tudnék inni két pohár vizet, káros következmények nélkül. A sport megtanított felülkerekednem a gondjaimon, most pedig életem második aranyérmét gyűjtöttem be a transzplantáltak világjátékán – vallott élményeiről és érzéseiről Gombos Imre. Az egykori gépkocsivezető-fuvarozó nem csak a sportban jeleskedik, az iskolapadban is kitűnőre vizsgázott. Imre 2009-ben végezte el Szegeden a tanárképző főiskolát földrajz-történelem szakon. "Kíváncsi voltam arra, hogy képes vagyok-e öreg fejjel is tanulni. Most, hogy megvan a diplomám, igennel kell feleljek a dilemmámra"5.

A magyar csapatok nemzetközi eredményei

2005. Szervátültetettek XV. Világjátéka, Kanada
19 arany-, 13 ezüst- és 14 bronzérem

2006. IV. Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Játéka, Pécs
57 arany-, 47 ezüst és 49 bronzérem

2007. Szervátültetettek XVI. Világjátéka, Bangkok

21 arany-, 16 ezüst- és 16 bronzérem

2008. Szervátültetettek XVII. Világjátéka, Ausztrália

21 arany-, 27 ezüst- és 22 bronzérem

Magyarország az 5. helyet szerezte meg.

2010. VI. Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Játéka, Dublin

41 arany-, 30 ezüst- és 32 bronzérem

2011. június 17-24. Szervátültetettek XVIII. Világjátéka, Göteborg

33 arany-, 21 ezüst- és 35 bronzérem

Magyarország a 4. helyet szerezte meg.


Források

1 Szabó P. Ferenc, Pécsi Napilap

2 hír6.hu

3 szoljon.hu

4 Fekete Klára, Délmagyarország

5 Horváth Levente, delmagyar.huBene Zsolt
Magyar Nephrologiai Társaság Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért Magyar Szervátültetettek Szövetsége B. Braun Diaverum Fresenius Medical Care